background

ZONDER GLASVEZEL

VERDWIJNT DE LEEFBAARHEID OP HET PLATTELAND


Gasteren, december 2018


Een grote groep vrijwilligers spant zich momenteel hard in om grote delen van Drenthe aan te sluiten op glasvezel. Ik heb zeer veel waardering voor deze vrijwilligers. Zij zien mogelijkheden waarvan velen nog niet gehoord hebben. Zij bewandelen ongebaande paden. Zij zijn het die zich hard maken voor de sociaal-maatschappelijke en economische aansluiting van het platteland op de steden. Zij zijn het die de leefbaarheid van het platteland hoog willen houden.












(Foto: de mast met paralbool-antenne van Reindersgat op het sportveld bij het Dorpshuis van Gasteren.)


In 2004 maakte ook ik deel uit van zo'n groep internet-enthousiastelingen: wij voorzagen 15 jaar geleden dat snel internet van groot belang voor het platteland zou worden. Echter, alleen de door de KPN aangeboden ISDN-lijnen verzorgden in 2004 nog voor aansluiting op het internet. Een piepend modem verraadde dat de computer verbinding zocht met het internet. De maximum snelheid bedroeg slechts 64kbps; het versturen van een foto van 10x15cm naar een ontwikkelcentrale duurde ongeveer 4  minuten. Wij wilden meer; KPN antwoordde keer op keer dat een nieuwe ontwikkeling (ADSL) niet voor het platteland was weggelegd: het was economisch niet rendabel. Ook in diverse andere dorpen in het Noorden waren internet-enthousiastelingen actief. Gezamenlijk zochten wij contact met een bedrijf dat draadloos internet wilde uitrollen in plattelandsgebieden. Ondanks kinderziektes boekten wij vooruitgang. De draadloze verbindingssnelheid zou maximaal 20MBps gaan bedragen: een verbetering met de factor 2.500 ten opzichte van ISDN. En plotseling bood KPN toch ADSL aan op het platteland. Een directielid van de KPN vertelde mij jaren later dat de KPN door de draadloze-internet-enthousiastelingen in was gaan zien dat juist het platteland een grote potentiële doelgroep was, puur en alleen omdat plattelanders meer afhankelijk van het internet zouden worden dan stedelingen. Het draadloos-internetproject stierf een stille dood. Wat we wel bereikten: het platteland werd verbonden met het internet via ADSL met een snelheid van 50MBps, ruim twee maal zo snel dan “ons” draadloos initiatief.


Een glasvezelverbinding is een beproefde en zeer betrouwbare techniek. Toen het Drents Glasvezel Collectief haar plannen bekend maakte, heb ik me in onmiddellijk aangemeld bij één van de glasvezelproviders. Ik ga voor 200MB. Maar … ik vrees echter een herhaling van zetten. Maar dan met een minder gunstig resultaat dan 10 jaar geleden. De internetproviders (KPN en Ziggo) voelen zich namelijk bedreigd en komen met interessant lijkende aanbiedingen: kortingen voor een jaar op een hogere downloadsnelheid, tijdelijk meer belminuten, leuke combinaties met een mobiele abonnement. En na een jaar? Dan verwacht ik dat abonnee's het volle pond gaa betalen.


Omdat deze abonnee's (samen met vele anderen) zich niet aanmelden voor glasvezel, voorzie ik dat er nooit weer een kans komt om het Drentse platteland aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. En dan missen we de sociaal-maatschappelijke en economische aansluiting met de steden, dan gaat dat ten koste van de leefbaarheid van ons platteland.


Houdt u van het platteland? Wilt u hier blijven wonen, ook op oudere leeftijd? Wilt u dat uw kinderen thuis kunnen blijven studeren? Wilt u de aansluiting met toekomstige ontwikkelingen niet missen? Meldt u zich dan voor maandag 17 december 2018 aan. Want zo'n unieke en betaalbare kans op een goede, op de toekomst gerichte internetverbinding krijgt u waarschijnlijk nooit weer.


Aanvulling oktober 2020. De uitvoering van het glasvezelproject in de Gemeente Aa en Hunze is in maart 2020 begonnen. Sinds oktober 2020 hebben vrijwel alle deelnemers een aansluiting middels glasvezel op het internet.

top

next

next

home